Lad en professionel el-installatør klare besværet

El-installatør og elektrikerDet kan godt være, at du føler, at du har udmærket styr på, hvordan man ordner ledningerne i væggen, og hvordan man sørger for at få de rigtige kabler ført de rigtige steder hen. Men elektriske problemer kan være svære at løse og først og fremmest kan de være farlige at løse. Sørg derfor for at få en rigtig elektriker til at klare problemerne for dig. Så slipper du for at bruge flere timer på noget, som i sidste ende kan være så farligt, at du ender på skadestuen.

EL-arbejde – det du selv må gøre

Når det kommer til elektricitet, er der enkle områder som du selv må varetage og vedligeholde. Før du går igang, skal du altid slukke for hovedafbryderen og fjerne sikringen. Dermed er du sikker på, at der ikke er nogen der tænder, imens du arbejder.

Sørg også for at være omhyggelig, når du arbejder med EL. Afprøv før du lader andre benytte det og lad aldrig ledninger være ubenyttet med strøm i. Er du i tvivl, så ring til en elektriker. Her er nogle af de ting som du selv må gøre i forhold til EL-arbejde:

Stik og afbrydere:

  • Du må skifte eksisterende stik og afbrydere indendørs, såfremt de er til 230V. Udendørs EL-installationer må du ikke skifte.
  • Du må udskifte alle rammer og dæk-plader på afbrydere og dine stik må skiftes. Igen skal de være til 230V.
  • Du må også skifte stik eller afbrydere som enten er forsynet med HPFI eller HFI-relæ.

Lamper:

  • Du må opsætte pendler eller lamper der er forbundet til loft eller vægdåser.
  • Du må opsætte halogenlamper, når de sælges som sæt med monteringsvejledning.
  • Du må udskifte ledning til en lampe.

Ledninger og dine el-apperater:

  • Du må samle en forlængerledning.
  • Du må udskifte stikdåser og propper på forlængerledning.
  • Du må udskifte stikpropper og ledninger på EL-apperater der kører med 230V, sålænge det ikke er faste installationer.

Ring til en el-installatør, hvis du er i tvivl

Det er selvfølgelig klart, at man i langt de fleste tilfælde godt kan klare sig selv, hvis det handler om at skifte en pære i en lampe. Men er du nogensinde i tvivl om, hvordan du skal gøre noget, eller om det er en god idé, at du selv prøver at ordne det, så ring til en professionel og få dem til at kigge på det.

Det er nemlig yderst farligt at rode rundt med ledninger, der fører strøm rundt i ens bolig. I værste tilfælde kan man sætte livet på spil, men i mange andre tilfælde, kan der sagtens komme kroniske følger af, at man forsøger at lege handy-man, hvis man ikke har styr på det, man laver.

Som kontrast til dette, kan du føle dig sikker på, at en el-installatør er uddannet og ved alt det, han skal, når der skal fikses og laves el installationer i dit hjem. Det er dog altid en god idé at spørge ind til de kvalifikationer, den enkelte elektriker har, når du ringer og bestiller ham eller hende til at ordne et problem.

Også elektrikere har særlige områder som de er bedst indenfor, hvorfor det ikke er sikkert, at f.eks. din lokale el-installatør er den rette elektriker til netop din udfordring. Ligeledes kan du sagtens ringe og spørge, hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at få professionel hjælp til noget, eller om du blot har brug for lidt vejledning, hvilket der ikke er noget galt i. Vi har samlet en række elektrikere og kilder herunder hvor du kan få mere hjælp:

Eksterne kilder

 

Husk at dele med andre ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin